Tvarůžky

O tvarůžkách

Tvarůžky se vyrábí z tvarohu

Olomoucké tvarůžky jsou zrajícím sýrem vyrobeným z netučného kyselého tvarohu. Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. Olomoucké tvarůžky jsou stolní sýr. Mají charakteristickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou (proteolytickým) rozkladem bílkoviny sýra při zrání. Díky svým nutričním hodnotám – nízké energetické hodnotě (tzn. nízkému obsahu tuku) a obsahu plnohodnotných bílkovin a vápníku, se Olomoucké tvarůžky řadí na první místo mezi sýry.

Při výrobě Olomouckých tvarůžků se nepoužívají geneticky modifikované suroviny. Vyrábějí se bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů. Obsahují alergen – tvaroh vyrobený z pasterizovaného kravského mléka. Neobsahují látky, které způsobují celiakii a jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.

Jedinečným vlastnostem Olomouckých tvarůžků se v srpnu 2010 dostalo vysokého uznání Evropskou komisí udělením chráněného zeměpisného označení.

Historie Olomouckých tvarůžků

Tvarůžky jsou výchozí surovinou i způsobem výroby natolik spojeny s mlékem a vesnickým domovem, že nebude možné nikdy určit chvíli, kdy se poprvé objevily na jídelníčku. I nejstarší zprávy je uvádějí jako běžné jídlo, jak Kuxova zmínka z roku 1452, tak soupis pozůstalosti z Olomouce z roku 1583, kde se poprvé objevuje pojmenování tvarůžky. Olomoucké trhy, anebo olomoučtí obchodníci pak doplnili název na olomoucké tvarůžky, i když velká většina se vyráběla v okolních obcích jako „selské tvarůžky“.

Na přelomu 17. a 18. století pak postupně vystupují z archivních pramenů zprávy, potvrzující pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku. Např. v roce 1601 se v Hradečné u Uničova kopala studna, studnařům se platil 1 zlatý za 1 sáh do hloubky a 2 kopy tvarůžků…. apod.

Tvarůžky slavily úspěch také ve světě. Na světové výstavě ve Vídni v roce 1872 se jim dostalo velkého ocenění. Železnice pak protkaly celou Evropu a tím otevřely olomouckému tvarůžku nové trhy.

Nejstarší doložená zmínka o tvarůžcích je z Olomouce (10. ledna 1583). První fotografie výroby tvarůžků vznikla těsně před rokem 1886 v Prostějově a první fotografie v Lošticích před rokem 1900. Historickým snímkem (po roce 1909) je fotografie ze dvora domu č. p. 57 v Lošticích. Uprostřed svých zaměstnanců stojí Alois Wessels. Jeho potomci na stejné adrese jsou posledními výrobci Olomouckých tvarůžků – A. W. spol. s r. o.

Josef Wessels začal v Lošticích roku 1876 jako první vyrábět tvarůžky, po něm od roku 1897 pokračoval jeho syn Alois. Potomci Josefa Wesselse jsou dnes jediní výrobci Olomouckých tvarůžků. Své jméno dostaly podle slavných trhů, tedy – OLOMOUCKÉ. Za necelých 20 let, do roku 1913, vzniklo na Moravě 120 rolnických družstevních mlékáren a v roce 1913 vyrobily přes 3 000 tun tvarohu. Pro tvarůžkáře to byla skvělá nabídka, kterou využil nejlépe Alois Wessels. Otevřel dveře velkovýrobě a jeho tvarůžkárna se stala největší ze všech.

Alois Wessels

O Muzeu Olomouckých tvarůžků

Muzeum Olomouckých tvarůžků

Muzeum Olomouckých tvarůžků otevřené v roce 1994 v místě původní výrobny tvarůžků významně přispělo k popularizaci tohoto jedinečného sýru.

Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků slavnostně otevřené 26. června 2014 ukazuje v moderně pojatých expozicích průřez historií Olomouckých tvarůžků od nejstarších pramenů až do současnosti. Všechny exponáty mají popisky v českém jazyce, v každé místnosti je možno načíst pomocí QR kódů základní informace o konkrétní expozici také v němčině a angličtině. Pro cizojazyčné návštěvníky jsou v současné době k dispozici tištěné texty v angličtině a němčině.

Součástí celého prostoru je i malý dvorní prostor, který stejně jako místo před vchodem do vlastního muzea nabízí návštěvníkům během roku drobné doplňující programy – výstavy, koncerty, kulturní společenské akce.
Vstup do muzea začíná v bývalých stájích, kde návštěvník vstoupí do Velkého příběhu, který vypráví o historii Olomouckých tvarůžků a rodu Wesselsů. Začíná prvními zmínkami o výrobě Olomouckých tvarůžků i s prvními fotografiemi. Dál pak volně sleduje linii výroby od zpracování tvarohu, formování a koupání tvarůžků, až po jejich balení včetně funkční stloukačky na bedničky.

Velký příběh je ojedinělý i tím, že ukazuje dobu, kdy se výroba ruční měnila na strojní, se kterou začal právě zeť Aloise Wesselse – Karel Pivný. Na osudu jednotlivých osobností demonstruje expozice počátky výroby Olomouckých tvarůžků přes dobu před první světovou válkou, kdy se členové rodu Wesselsů stali největšími výrobci Olomouckých tvarůžků.

 

Druhé poschodí otevírá dobová pracovna Karla Pivného, další místností je retro „Sokolské kino Loštice“, kde se promítají filmy o výrobě a historii Olomouckých tvarůžků. Následuje místnost, ve které jsou umístěny originály formovacího a koupacího stroje z 20. století. Zde je i rekapitulace historie výroby Olomouckých tvarůžků v Lošticích na časové ose. Ta končí dobou socializace a současnou výrobou. Té je pak věnována samostatná místnost, ze které se dostanete do galerie fotografií ukazující proměny závodu od restituce v roce 1990 až po současnost.

Poslední prostor je rozloučením s návštěvníkem, který poté vchází do podnikové prodejny A. W. spol. s r. o. Muzeum je bezbariérové, forma individuálních prohlídek dá každému možnost výběru prohlídky podle jeho zájmu a časových možností.

Interiér Muzea Olomouckých tvarůžků

Ceník vstupného

 

 

Rezervační systém

Rezervace termínu návštěvy muzea slouží především pro větší organizované skupiny (cca 15 osob a výše), ale je možná i pro jednotlivce.

 

Prohlídka muzea

Délka prohlídky: cca 60 minut
Maximální počet osob ve skupině: 65

Poslední vstup pro návštěvníky v 17.15 hod 

Kontakt:

Palackého 56/2, Loštice

tel.: 583 401 217